HTML

Bemutatkozás

Ez + az. Komoly és vidám. Elgondolkodtató és feledhető....

Rovatok

Friss topikok

  • Pöhölyke: Kedves Klári! Mindig örömmel fogadom a barátságos és kiművelt hozzászólásokat! Neked is köszönöm!... (2017.10.16. 21:39) Misztérium
  • abalaux: Végtelenül szomorú... Ez rosszabb, mintha mérgelődős strófákat írnál. Inkább bosszús verset olvas... (2011.08.26. 20:22) Ha egyszer el kell menni...
  • Librigabi: Kedves Erika! Köszönöm a segítségét, megpróbálom Püski Attilával vagy a kiadóval felvenni a kapcso... (2011.07.13. 10:01) Irgalmatlan évek
  • Mutek: Már nagyon várom a friss posztokat, tetszik az oldal! :) (2011.06.18. 13:41) Kiszámolók
  • Pöhölyke: @VKlári: Hát ez lett... (2011.02.20. 16:35) Testlenyomat

Linkblog

 Betty, az esküvői tanú

guba_sandor_eskuvo.jpg

 

„Marmagassága harminc centiméter, tömege 5-6 kilogramm. Kis termete ellenére bátor, harcias kutya, amelyben erősen él a terrierekre oly jellemző vadászösztön. Szőrzete rövid, durva, vízhatlan, természete bátor és ragaszkodó, élénk, sok mozgást igényel” – szól a tudományos alapvetés a patterdale terrierről

- Elnézést kérek Guba Sándor pénzügyőrtől, hogy mindjárt Flash nevű kutyájának paramétereivel kezdtem, de látványa, temperamentuma teljesen magával ragadott! Így hát kérem, önmaga bemutatását vállalja el!

- 2004. júniusában kezdtem a szolgálatot az udvari határátkelőn. Két év múlva, a felderítési eredményeim alapján az akkori regionális parancsnok feltette a kérdést: vállalnám-e, hogy további kutatási tevékenységemet egy szolgálati kutyával, az egész régióra kiterjesztve folytatom? Mintha kitalálta volna a gondolatomat, hiszen civilben is kutyabarát vagyok. A következő kutyavezetői kiképzésen már bent voltam. Betty nevű német juhász kutyámmal kilenc évig dolgoztunk együtt, csodákat művelt közúton, határon, nyomozati cselekmények során házkutatáskor, garázssoron, postacsomagok vizsgálatánál. Mikor áthelyeztek Mohácsra, ott vált nyilvánvalóvá, hogy egy hajó átvizsgálásához kisebb termetű kutya való. Mivel ez a felismerés szinte egybe esett Betty nyugdíjazásával, a kiképzőim pedig egyetértettek a javaslattal, így kaptam meg Flash-t, akiről a legjellemzőbbek már elhangzottak a bevezetőben. Jelenleg a DDR Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságon, Pécsett vagyok állományban.

- Önök beszélgetésünk idején a három hónapos kiképzés vége felé járnak, júniusi vizsgával. Mondjon valamit az összeszokás, a tanulás folyamatáról és a végeredményről!

Kötődés, elszakadás, kiképzés

- Jelen voltam a „felvételin”, azaz a szóba jöhető kutyák szemléjén. Az előzőleg szerzett összes kutatási tapasztalatomat felhasználva teszteltem a kutyák alaptulajdonságain túl a bátorságukat, sötétben, szűk helyen való viselkedésüket, hogy reagálnak a hőingadozásra, hirtelen hang-vagy fényhatásra, billenő talajra, magasságra – és így tovább. Flash kiválóan megfelelt, ahogy az orvosi vizsgálaton is, így rá esett a választásom. Mindez féléves kora körül történt, így kölyökként nagyon nehéz dolga volt. A nálam töltött első héten a kötődést kellett kialakítani, körülbelül egy hónapot vett igénybe, hogy elszakadjon az anyjától és az alomtól, s gazdát érezzen bennem. Aztán jöhetett az engedelmességre szoktatás, majd a kiképzés.

- Mit „szólt” Betty mindehhez?

- Otthon első pillanattól elfogadja – bizonyára irántam való hűségből -, az új jövevényt, de a lelki válságot nem úsztuk meg. Mikor tudatosult benne, hogy én reggelente megyek, ráadásul mást viszek magammal helyette, amikor szokás szerint visszanyúltam a kerítésen a kapukulcsért, és meg akartam simogatni a fejét, hátat fordított és sértődötten elment. Nem vigasztalja, hogy házi kedvenc lett, a lányaim dajkálják, fésülgetik, játszanak vele, benne van még a megfelelési kényszer, és a gazdája iránti hűség. Nekem is nehéz, hiszen kilenc évből mindössze legfeljebb egy hetet voltam távol tőle.

- Említette az előbb, hogy a hajók átvizsgálása teljesen más, mint egy autóé. Magyarázza el, kérem, miért?

- Induljunk ki abból, hogy két azonos típusú gépkocsi teljesen egyforma, ha ott machinálás van, akkor az embernek feltűnik az eltérés, és szolgálhat gyanúként. Hajóból viszont nincs két egyforma: szállodahajó, jacht, teherszállító hajó, uszály – és így tovább. És nincs két egyforma belső tér sem, hogy a rakományról ne is beszéljünk. A hajó inog, keskeny pallón is kell közlekedni, sötét rakterek, zegzugok vannak, csövek, amiből hőség áramlik, durva a motorzaj. Ha a hajót javítják, ahhoz nem elég egy csavarhúzó, ott vágni, hegeszteni, korrózió ellen festeni kell ajtónyi méretű vasakat. Erre nekem kell, hogy szemem legyen, a kereső kutya az én „keresd” vezényszavamra indul be, és teszi a dolgát a tanultaknak megfelelően. Mert ugye, ha nem kapja parancsba, hogy „keresd”, akkor minden második embert – akár a gazdáját is – fegyelmezhetné egy doboz cigaretta miatt.

Kinológia, anatómia, kutatás

- Három méter kavics vagy búza alatt képes kiszagolni a kutya az anyagot?

- Az attól függ, milyen mennyiség és milyen régóta van ott. Minél több és minél régebben van egy helyen, annál biztosabb az eredmény. Minél több időn pár órát értek. A hegesztés sem akadály, az átereszti a szagokat. Flash egyébként duál képzést kapott, cigarettára és dohányra, valamint kábítószerekre.

- Miből áll egy záróvizsga a kiképzés végén?

- Az elméleti rész kinológia – kutyafélék fejlődéstörténete és anatómiája -, etológia – az állatok viselkedéstana -, a gyakorlati pedig természetesen a kutatás. Ott bizonyos terepen bizonyos helyekre rejtenek anyagot, azt kell megkeresnünk élesben.

- Nem esett szó még a hátországról, a családról.

- Nős vagyok - az esküvőmről természetesen nem hiányozhatott Betty kutyám -, Sátorhelyen telepedtünk le, két kislányunk van Emese hét, Fruzsina hároméves. A feleségem többször kényszerült munkahelyén vagy beosztásán változtatni, az is előfordult már hogy megszűnt a munkaviszonya az én - olykor kiszámíthatatlan - szolgálatom, tanfolyamaim miatt. Ezért, és hogy a gyermeknevelés és háztartás mellett szükség esetén a kutyáim ellátásában is gondos partner, végtelenül hálás vagyok neki. A maguk módján a kislányok is részt vesznek a kutyáink gondozásában, ellátásában – ha a szakmát nem is, de remélem az állatok szeretetét öröklik tőlem.

 

                                                                                    

Címkék: kutya riport tudós kutyák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tollasz.blog.hu/api/trackback/id/tr728729692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása