HTML

Bemutatkozás

Ez + az. Komoly és vidám. Elgondolkodtató és feledhető....

Rovatok

Friss topikok

  • Pöhölyke: Kedves Klári! Mindig örömmel fogadom a barátságos és kiművelt hozzászólásokat! Neked is köszönöm!... (2017.10.16. 21:39) Misztérium
  • abalaux: Végtelenül szomorú... Ez rosszabb, mintha mérgelődős strófákat írnál. Inkább bosszús verset olvas... (2011.08.26. 20:22) Ha egyszer el kell menni...
  • Librigabi: Kedves Erika! Köszönöm a segítségét, megpróbálom Püski Attilával vagy a kiadóval felvenni a kapcso... (2011.07.13. 10:01) Irgalmatlan évek
  • Mutek: Már nagyon várom a friss posztokat, tetszik az oldal! :) (2011.06.18. 13:41) Kiszámolók
  • Pöhölyke: @VKlári: Hát ez lett... (2011.02.20. 16:35) Testlenyomat

Linkblog

 

 

Fátyolhangulatban

 

 

Helyénvaló Babits idézettel nyitotta meg Kosztyu János igazgató a Mátyás utcai klubban soros képzőművészeti kiállítást, miszerint: „mindenik embernek a lelkében dal van, és a saját lelkét hallja minden dalban.” Az alkotó ezúttal Horváth Péterné pénzügyi főelőadó, a Rendszerfejlesztő Központ munkatársa, aki lelkének dalát rakta elénk élővirág kompozícióiban, amely ezúttal egyetlen ünnepkört, a házasságkötést ölelte körül. A megnyitóra érkezett „násznép” az eseményre pompásan felterített asztalon csodálhatta meg azokat a kellékeket, amelyek elmaradhatatlanok egy elegáns nászmenettől: úgymint: köszönő cédula, koszorúslány kardísz, vőfély kitűző, asztaldísz, örömszülői és persze menyasszonyi csokor. Legfrissebb divat a nászajándék kémcső (minél nagyobb címletű bankókkal!), az üveghengerben, szénsavas ásványvízbe merített rózsa, és a számos ajándékcsomagoló technika.  Zöldek, szirmok, gyöngyök, szalagok kavalkádja mindenütt, pasztellben, csillámporban, harmóniában, szelíd eleganciában.

 

Böbe már fiatal lány korában jó érzékkel rendezte a csokrokat, majd egy virágkötészeti tanfolyammal a háta mögött kertészetben, virágüzletekben dolgozott. Saját házukat is úgy építették, hogy alkalmas legyen egy üzlet berendezésére, de belátták, a környék forgalmából nem sikerülne gyarapítani a családi kasszát. Gyes alatt gyors- és gépírást tanult, 1998-ban került a Vám- és Pénzügyőrséghez.    

-          Kedves Böbe, gratulálok a káprázatos látványhoz, kétségeimet – miszerint művészet-e a virágkötészet -, egy pillanat alatt eloszlattad! A hagyományos, vagy a merész kompozíciókat kedveled jobban?

-          Nem tudom így külön választani, hiszen az ízlés folyamatosan változik, és a felhasznált anyagok – mi több, a virágkínálat -, a kiegészítők tárháza is. Mivel az ember a szépre, egyediségre törekszik, észrevétlenül is halad a divattal, vagy divatot teremt. Személy szerint mindig az adott eseményhez igazítom a dekorációt, olyan mélységig, hogy – tekintsük az esküvőt -, ismernem kell a helyszín adta lehetőséget, a menyasszony testalkatát, ruhája és a haja színét, stílusát. Ehhez igazítom az elképzelésemet, és megbeszéljük, hogy mit, miért? Van, aki egyáltalán nem tudja, hogy mit akar, ilyenkor előállok a javaslatommal. Az biztos, hogy jártamban-keltemben, kirakatban és erdőben, vidéken és külföldön, mindenben és mindenütt keresem a virágkötészettel kapcsolatos dekorációs elemeket, ötleteket.

-          Meglepve látom az egyik kompozíció mellett a „dobócsokor” kifejezést. Elmondanád, mit kell érteni ez alatt?

-          Vidám szokás, hogy amikor kijön az ifjú pár az esketésről, mögötte csoportosulnak az eladósorban lévő lányok, a menyasszony pedig hátradobja a csokrát, mintegy megjósolván, ki lesz a következő ara a csapatból. Nos, mivel az igazi menyasszonyi csokrot szívesen őrzik meg szárítva, a koszorúslány kezében ott a dobócsokor, hogy a megfelelő pillanatban átadja a menyasszonynak, és ezt a hagyományt is gyakorolhassák.

-          Kedvenc virág, kedvenc szín, kedvenc ünnepkör?

-          Legkedvesebb ünnepköröm az advent, az erre való dekorációkat szinte egész évben gyűjtögetjük a természetben. Ami a virágokat illeti, egyik-másik egyértelmű tartalmat hordoz, úgymint: a liliom a tisztaságot és ártatlanságot, az ibolya a szerénységet, a rózsa a szerelmet. Minden évszaknak megvan a jellegzetes virága, színekből és árnyalatokból viszont manapság szinte már a szivárvány színeinél is több van, ezzel óvatosan kell bánni, az előbb felsorolt szempontok szerint.

-          Mi jelent örömöt számodra ebben a munkában?

-          Mivel nem a megélhetésért, nem a pénz miatt művelem, az alkotás folyamata, végeredmény, és az ezért kapott mosolyok, elismerő pillantások. De öröm az is, amikor esténként tévénézés közben ezüsthuzalra gyöngyöt fűzök, vagy tüllt, szalagot szabok, csomagolást tervezek. Egyszer például egy férfi ismerősöm hívott teljes pánikban, hogy aznap van a felesége születésnapja, és elfelejtkezett erről, gyorsan kellene valami, amivel meglepheti. Kimentünk a piacra, vettünk megfelelő számú virágot, megkötöttem – remélem, nem vallott vele szégyent!

-          Ha azt kérném, zenésítsd meg a kompozícióidat, milyen zenét választanál?

-          Ehhez az esküvői bemutatóhoz most Mozart, vagy Verdi muzsikát. Vagy az egyetlen közismert nászindulón kívül a többi nászindulót, amelyekkel a pénzügyőr kamaraegyüttes oly gyönyörűen aláfestette a megnyitó ünnepséget. Egyébként munka közben a mulatóstól kezdve, Zámbó Jimmy zenéjén át a komolyzenéig minden műfajt szívesen hallgatok.

-          Mire vagy legbüszkébb az életben?

-          A családomra. Van egy kiváló, csodálatos férjem, három felnőtt gyermekem, egy kilenc hónapos unokám, szeretetre méltó édesanyám és egy kilencvenhez közeledő, jó egészségnek örvendő anyósom. Számomra ez a világ legszebb, legharmonikusabb csokra, amelyhez valaha is közöm volt, és ahol büszkén vállalom a kötöző szalag szerepét!

Alkotóművészhez méltó végszó. Ám szeretnék még egy rövid epilógust: feltűnt egy ismerős fiatalember a vendégek között, aki maga is szerepelt már kiállítóként a Mátyás utcában. Ő tudja, milyen érzés lesni az ajtót, várni a vendégeket élete nagy pillanatában, bemutatójának ünnepélyes megnyitóján. És megtisztelte jelenlétével a soron következő alkotót, miután a reflektorfény róla, másra irányult…

 

Címkék: riport tehetség pénzügyőr virágkötészet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tollasz.blog.hu/api/trackback/id/tr882290869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása