HTML

Bemutatkozás

Ez + az. Komoly és vidám. Elgondolkodtató és feledhető....

Rovatok

Friss topikok

  • Pöhölyke: Kedves Klári! Mindig örömmel fogadom a barátságos és kiművelt hozzászólásokat! Neked is köszönöm!... (2017.10.16. 21:39) Misztérium
  • abalaux: Végtelenül szomorú... Ez rosszabb, mintha mérgelődős strófákat írnál. Inkább bosszús verset olvas... (2011.08.26. 20:22) Ha egyszer el kell menni...
  • Librigabi: Kedves Erika! Köszönöm a segítségét, megpróbálom Püski Attilával vagy a kiadóval felvenni a kapcso... (2011.07.13. 10:01) Irgalmatlan évek
  • Mutek: Már nagyon várom a friss posztokat, tetszik az oldal! :) (2011.06.18. 13:41) Kiszámolók
  • Pöhölyke: @VKlári: Hát ez lett... (2011.02.20. 16:35) Testlenyomat

Linkblog

 

szabo_szabolcs_foto.JPG

 

Rocky, a kéretlen postamester

Nagy élet zajlik a családi ház portáján: egy házaspár, az ötéves ikrek, Dóra és Ákos, egy labrador, egy kölyök akita kifejezetten Ákos kérésére, és mai napi főszereplőnk, Rocky, a tíz éves dohánykereső német juhász. A „falkavezér” pedig kétségtelenül a férj, apa és gazdi, Szabó Szabolcs zászlós, a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vám- és Pénzügyőr Igazgatóság munkatársa. 

- Székesfehérvári születésű vagyok, de édesapám katonatiszti hivatása folytán a Nyírségben nőttem fel. A „nyugat” kipróbálása pedig abban merült ki számomra, hogy 2000-ben Sopronba mentem pénzügyőrnek, ami az EU csatlakozás miatt igen kurtára sikerült. De semmi sem véletlen, ott ismerkedtem meg a feleségemmel, áthelyezéskor ő követett engem Nyíregyházára. 2005-ben a parancsnokom feltette a sorsfordító kérdést, vállalnék-e kutyavezetői szolgálatot? Nem gondolkoztam hosszasan. Kilenc éve dolgozom Rockyval, ő tíz éves, még remek egészségi és fizikai állapotban, és – mondhatjuk: szakmai teljesítménye csúcsán van.

- A tavalyi postamesteri eredményeiről híresült el legutóbb.

Megy az orra után

- A budapesti kiképző mesterem javaslatát elfogadva Soltész József igazgató úr 2013. novemberében állandó szolgálatot rendelt el a nyíregyházi főpostán, és a helyi csomagküldő futárszolgálatnál. Naponta kb. ezer csomagot vizsgáltunk át, ebből az első héten Rocky naponta 40-45-ben jelzett dohányterméket, később ez napi 20-25-re csökkent. Összesen 2,53 tonna dohány, és négyszáz eljárás alá vont küldeménynél tartottunk, mikor kezdett apadni az illegális küldeményt tartalmazó forgalom, azóta már elegendőnek bizonyul a szúrópróba szerű ellenőrzés is.

- Jogilag hogy történik a feladott csomagok eljárás alá vonása?

- Ha a kutya jelez, megkeressük a feladót – ha megtaláljuk, és elismeri magáénak a csomagot, akkor a jelenlétében kinyitjuk, megvizsgáljuk a tartalmát, és indokolt esetben ellene vezetjük be az eljárást. Ha a feladó nem elérhető, két hatósági tanú jelenlétében bontunk, és ismeretlen tettes ellen vezetjük be az eljárást.

- Ön dohányzik?

- Még a kutyavezetői képzés során fogadtuk meg egy kollégával, hogy ha sikeresen elvégezzük a tanfolyamot, letesszük a cigarettát. Mindketten betartottuk a szavunkat.

- Mi a kedvenc elfoglaltsága Rockyval?

- A munka és a játék, ami neki egy és ugyanaz. Ha civilben jövök ki hozzá, akkor tisztában van azzal, hogy legfeljebb játékra számíthat, ha egyenruhában, akkor teljesen bepörög, mert tudja, hogy munka következik. Talán bele is pusztulna, ha egyszer nélküle hajtanék el a szolgálati autóval. Nem tudja, mi a szabadnap, szó szerint „megy az orra után”, egy békés vasárnap délután csinált is nekem egy kis munkát. A piacnál sétáltunk, amikor egy raktárnál kitartóan elkezdett kaparni. Ha már ő szolgálatba helyezte magát, akkor én is, hívtuk a piacfelügyeletet és kinyittattuk a raktárt. 100 kg vágott dohány, és egymillió forint értékben vadász íjak és lőfegyver volt a zsákmány. Nyíradonyban egy helyiség ellenőrzés során 1280 kg dohányáru, 128 millió értékben. 

Biológiai röntgen

- Hogy él együtt a kutyusokkal kiegészült család?

- Otthon Rockyt szabadon tartom, teljes barátságban van a másik kettővel. Fantasztikus élmény, amikor a három különböző korú, habitusú kutya gondtalanul együtt hancúrozik a kertben. Nincs szabadság, nincs ünnep, csak akkor vagyok nélküle, amikor úgy kéthavonta egy-egy hétvégére meglátogatjuk anyósomékat Sopronban. Ilyenkor édesapám látja el itthon a kutyákat.

- Hogyan ítéli meg a kereső kutyák, kutyavezetők fontosságát és elismertségét?

- Ellenőrzésnél és nyomozásnál létezik ugye a röntgen és a kutya. Ezek közül a kutya mobilabb, praktikusabb, hatékonyabb. Szerencsém van, mert az igazgató úr látja az eredményt, és honorálja is, ez nagyon jólesik. Akinek meg aggályai vannak, vagy neheztel a „szolgálati autókázás” miatt, annak szívesen átadnám a beosztást néhány hónapra. Persze ez lehetetlen, hiszen mi Rockyval ketten vagyunk egyek.

 

                                                                                                          

 

 

Címkék: riport tudós kutyák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tollasz.blog.hu/api/trackback/id/tr307460736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása