HTML

Bemutatkozás

Ez + az. Komoly és vidám. Elgondolkodtató és feledhető....

Rovatok

Friss topikok

  • Pöhölyke: Kedves Klári! Mindig örömmel fogadom a barátságos és kiművelt hozzászólásokat! Neked is köszönöm!... (2017.10.16. 21:39) Misztérium
  • abalaux: Végtelenül szomorú... Ez rosszabb, mintha mérgelődős strófákat írnál. Inkább bosszús verset olvas... (2011.08.26. 20:22) Ha egyszer el kell menni...
  • Librigabi: Kedves Erika! Köszönöm a segítségét, megpróbálom Püski Attilával vagy a kiadóval felvenni a kapcso... (2011.07.13. 10:01) Irgalmatlan évek
  • Mutek: Már nagyon várom a friss posztokat, tetszik az oldal! :) (2011.06.18. 13:41) Kiszámolók
  • Pöhölyke: @VKlári: Hát ez lett... (2011.02.20. 16:35) Testlenyomat

Linkblog

Kislányként szerettük a vendégséget. Húsvét, eljegyzés, keresztelő, disznóölés, búcsú, szüret, és még számos alkalom adódott, hogy a szélesebb rokonság - értelemszerűen az ő gyerkőceik is - találkozzon. Ilyenkor a felnőttek elnézőbbek voltak, hosszabbra eresztették a pórázt, hagytak kicsit hancúrozni.

Egyik alkalommal mi voltunk a soros vendéglátók, anyám már péntektől suvickolta a ház legeldugottabb zugait, sütött, vasalta a terítőket, széket kért kölcsön a szomszédból. Azt nem mondhatom, hogy kifényesítette a családi ezüstöt, mert elég szerényen éltünk. Vasárnap hajnalban áldozatul esett a vendégségnek pár letojt tyúk, idejekorán a hatalmas leveses fazékban kötöttek ki, ott lubickoltak a karó vastagságú répák, zöldségek között. Mire kikászálódtam az ágyból, már csendesen buzgott a húsleves, felszínén aranysárga zsírfoltok táncoltak.

- Na, hamar, hamar - sürgetett édesanyám -, kevesellem a bort, öltözzetek, szaladjatok a kocsmába, hozzatok még két litert. Mondjátok Oszi bácsinak, valami olcsóbb fajtát mérjen.

Egykettőre összekaptuk magunkat a húgommal, pénz már a kosárban, iszkoltunk a kocsmába. Akkor tájt lett vége a misének, találkoztunk néhány korunkbéli lánnyal, megálltunk velük néhány szóra. Végül eljutottunk az italmérésbe, ahol a plébános után a kocsmáros előtt is hosszúra nőtt az "áldozók" száma. Elmantráztuk Oszi bácsinak, mit mondott az édesanyánk az árfekvésről, megkaptuk a kimért borunkat, és vigyázva indultunk hazafelé.

Mint az élet huncutságairól mit se tudó két zerge, berohantunk a házba - a közben megérkezett ángyoktól, nénikéktől már elszenvedtünk néhány nedves puszit -, hősiesen megálltunk anyánk színe előtt, és fennhangon jelentettük:

- Meghoztuk a bort, és még vissza is kaptunk! Azt mondta Oszi bácsi, ennél olcsóbb nincs...

Akkor még nem értettem, miért lehetett hirtelen meghallani még a légyzümmögést is, s hogy édesanyám miért hessentett el minket zavartan magától, egyetlen szó és dicséret nélkül...

 

Címkék: szaunasztorik

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tollasz.blog.hu/api/trackback/id/tr9915518666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása