HTML

Bemutatkozás

Ez + az. Komoly és vidám. Elgondolkodtató és feledhető....

Rovatok

Friss topikok

  • Pöhölyke: Kedves Klári! Mindig örömmel fogadom a barátságos és kiművelt hozzászólásokat! Neked is köszönöm!... (2017.10.16. 21:39) Misztérium
  • abalaux: Végtelenül szomorú... Ez rosszabb, mintha mérgelődős strófákat írnál. Inkább bosszús verset olvas... (2011.08.26. 20:22) Ha egyszer el kell menni...
  • Librigabi: Kedves Erika! Köszönöm a segítségét, megpróbálom Püski Attilával vagy a kiadóval felvenni a kapcso... (2011.07.13. 10:01) Irgalmatlan évek
  • Mutek: Már nagyon várom a friss posztokat, tetszik az oldal! :) (2011.06.18. 13:41) Kiszámolók
  • Pöhölyke: @VKlári: Hát ez lett... (2011.02.20. 16:35) Testlenyomat

Linkblog

Holló Mihály őrnagy, igazgató
NAV Pest megyei Igazgatóság

Kígyóvégzet

 

Közel húsz éve vagyok pénzügyőr, pályafutásom legnagyobb részét jövedéki szakterületen töltöttem. Számos kalandos és különös eseményben, ellenőrzésben volt részem – ez a munka minden nap kínál valami érdekességet. Nagyon összetartó közösségnek kell kialakulnia, hogy bajban, veszélyben tudjunk egymásra figyelni a szolgálatban.

 A legkedvesebb relikviám egy palack ital, amire nem mondhatom, hogy pálinka, hiszen akkor valószínűleg nem itt lenne, és nem ért volna meg bontatlanul több, mint hét évet. Másrészt ez a tárgy nem feltétlenül saját tulajdonom, szinte stafétabotként maradt rám az előző vezetőktől, Herczig Róberttől és Kovácsné Domján Edittől, akitől ez év elején örököltem meg.

DSCI0056.JPG

 A palack magáért beszél: egy fél literes, nagyon dekoratív, gömbölyded, dombornyomással díszített üvegben, sárgás színű folyadékból egy kobra néz szemközt velünk. Teste szabályosan összetekeredve a palack alján, csuklyája szélesen kitárva, szinte betölti a teljes teret. Van még mellette díszítésül valami növény – a távol-keleti kultúrák szokásaiból sejtve ginseng gyökér lehet, és egy kőre hasonlító valami, de lehet, hogy az is egy fűszer darabka. Mindenesetre nagyon megragadó és meghökkentő látvány.

Nem hökkentek meg viszont a pénzügyőr kollégák annak idején, 2004-ben, amikor egy ellenőrzés során ezt a Budapest, III. kerületi Aréna biliárd szalonban fellelték, és több más zárjegy nélkül forgalmazott szeszes ital társaságában lefoglalták. A kupakon nincs zárjegy, viszont egy papírborítón egy majdnem szakszerű mini-jegyzőkönyv: a lefoglalás helye, ideje, bélyegző mindkét fél részéről, aláírások. Én ebben az időpontban még a Pesti Adójegy és Zárjegy hivatalnál voltam beosztott, de jól ismerem az eljárót, Búza Sándort. Az italt az eljárás jogerős végeztével meg kellett volna semmisíteni, de épp a különlegessége miatt a hivatal tovább adminisztrálta, és mint különlegességet, elöljárók jóváhagyásával birtokunkban hagyta.

A palack tagadhatatlanul nagyon tetszetős: valószínűleg valami erős szeszes folyadék van benne, ami jelenleg is színtiszta, a kígyó most is ép, nem indult bomlásnak. Elgondolkodtató maga a készítési folyamat, vajon hogyan helyezték ebbe a szűk szájú üvegbe a kígyót, és hogyan sikerült kitárni a csuklyáját, hiszen egy elpusztult kígyó izomzatával ez bizonyára nehézkes. Megvan a technikája, de ez örökre a készítők titka marad.  

Nagyon megtisztelő, hogy kollégáim, vezető elődeim örökül hagyták rám ezt a különös kuriózumot. Itt a helye a hivatalban, a múltra emlékeztet, szinte reprezentálja különleges tevékenységünket. Nem tudom, mikor és milyen módon fogok távozni ebből a hivatalból, ebből a pozícióból, de ettől függően határozok majd a hamisított alkoholos ital sorsáról. Most még azt tervezem, tovább viszem a hagyományt, és örökül hagyom az utódomnak. Ettől is különleges, ezzel az írásban hagyott kinyilatkoztatással pedig így is a legkedvesebb relikviám jelenleg ez a „kígyópálinka”, amely sosem volt pálinka, ellenben egy szakma, egy kalandos és felelősségteljes hivatás különös emléke.

 

Címkék: kígyó jövedék relikvia kígyópálinka

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tollasz.blog.hu/api/trackback/id/tr466392371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása