HTML

Bemutatkozás

Ez + az. Komoly és vidám. Elgondolkodtató és feledhető....

Rovatok

Friss topikok

  • Pöhölyke: Kedves Klári! Mindig örömmel fogadom a barátságos és kiművelt hozzászólásokat! Neked is köszönöm!... (2017.10.16. 21:39) Misztérium
  • abalaux: Végtelenül szomorú... Ez rosszabb, mintha mérgelődős strófákat írnál. Inkább bosszús verset olvas... (2011.08.26. 20:22) Ha egyszer el kell menni...
  • Librigabi: Kedves Erika! Köszönöm a segítségét, megpróbálom Püski Attilával vagy a kiadóval felvenni a kapcso... (2011.07.13. 10:01) Irgalmatlan évek
  • Mutek: Már nagyon várom a friss posztokat, tetszik az oldal! :) (2011.06.18. 13:41) Kiszámolók
  • Pöhölyke: @VKlári: Hát ez lett... (2011.02.20. 16:35) Testlenyomat

Linkblog

     Grafittal a valóság és misztikum mezsgyéjén

 

Azonos hivatás, különböző alkat. Ugyanaz a hobbi, eltérő stílus. A Rendszerfejlesztő Központban – mi több: egy irodában dolgoznak. Mindketten ceruzával, de saját látásmóddal és elvekkel alkotnak – ezek azok a fő szempontok, amik távozóban összegződtek bennem, miután a soros két ifjú alkotóval, és kiállított grafikáikkal megismerkedtem. Május közepéig Tóth Attila hadnagy, fogalmazó, és Takács Péter törzszászlós, főszemlészé volt a Mátyás utcai éttermi „tace pao.”  Attila tizenhat, Péter tizenegy éve pénzügyőr.

 

-          Attila az önéletrajzában azt mondja, kell valami ihlet, hogy rajzolni kezdjen. Mi szolgálhat ihletül?

-          Hazafelé menet az égen egy felhőcsoport furcsa alakja, automatikus firkálgatás, amiről egy pillanatban úgy érzem, érdemes továbbgondolni, egy motívum az interneten, egy arc, vagy egy lelkiállapot. Régebben verset is írogattam, ahhoz is készültek rajzok. Ihletben nincsenek határok!

-          Atilla maga a Rodin-i minta, messziről látszik, hogy testépítő, míg Péter kifejezetten kamaszos külsejű, pedig egy nyolc éves kislány apukája. Hogy kerül a csizma az asztalra? Azt akartam kérdezni: mindkettejük művei alapján – emberekről és állatokról lévén szó -, felmerül a kérdés, mennyire vannak tisztában az anatómiával? Már amennyi a testábrázoláshoz szükséges!

T. Attila: Szabadidőmben sportolok, többek között közel húsz éve testépítéssel foglalkozom, így az anatómia nem áll távol tőlem. Mindig is vonzott az emberi test és a mozdulatok megrajzolása, amibe kicsit beleviszem a fantáziát is.

T. Péter: Mivel én képek alapján rajzolok, nincs szükségem az anatómiai ismeretekre.  Amikor kézbe veszem a ceruzát, igyekszem eredethűen visszaadni, amit látok. Falun nőttem fel, kertészeti technikumba jártam, mindig is a növények és állatok érdekeltek, talán innen ered, hogy többnyire állatokat rajzolok.

- Technikai különbség is felfedezhető a munkáik között!

T. Attila: Én több rétegben dolgozom, alkalmazom az árnyékolás és a tónusok hatásait. Radírozok, újra felviszem a grafitot, maszatolok, előfordul, hogy az ujjammal satírozok át egy felületet. És különféle keménységű, és tompa, vagy hegyesre faragott ceruzákat használok.

T. Péter: Igen, a grafit minősége számít. Én viszont nem radírozok, a rajzon a világos tónusú részeket kihagyom, így a fehéret maga a papír adja, ezért éles határvonalaim vannak. Számomra a figura a lényeg, körvonalakkal, határozott formákkal.

- A kiállított, egy-egy merészebb alkotásnál mindkettejükből kinéztem akár fantasy-figurákat is. Nagyon merész gondolat?

T. Attila: Esetemben nem. Szívesen játszadozom a valóság és a misztikum mezsgyéjén, ha az a bizonyos ihlet erre inspirál. Terveim között szerepel például egy mitológiai sorozat elkészítése.

T. Péter: Kifejezetten fantasy rajongó vagyok – ami a filmeket vagy olvasmányokat illeti – a rajz terén viszont egyáltalán nem érdekel ez a világ. Valami, valahol megtetszik, és úgy érzem meg kell rajzolnom élethűen. Egy éve viszont elkezdtem kísérletezni az air brush technikával, ami festéknek szórópisztollyal való felvitelét jelenti. Nem tudok róla, hogy tanítják ezt a módszert, így apránként, saját magamnak kell kitapasztalni. Az elkészítési idő hosszadalmas, az eszközök költségesek, és a festék oldószereinek gőzei miatt egy kicsit veszélyes is, de nem adom fel.

- Ajándékoznak a munkáikból?

T. Attila: „Az álom védőszentje” című munkámat a barátnőmnek készítettem, és édesanyámat is megleptem már néhány rajzzal.

T. Péter: Igen, sokat készítettem már ajándékba, főleg családtagoknak, és egy lovas rajzot egyik barátom Amerikába is magával vitte.

- Mit gondolnak az utcai rajzolókról?

T. Attila: Tetszik, de – annak ellenére, hogy fényképről bárkit lerajzolok -, nem mernék kiülni portrét rajzolni. Az ő technikájuk más, és talán a felkészültségük, gyakorlatuk is nagyobb.

T. Péter: Irigylem őket! Szerintem borzasztó nagy technikai tudással kell rendelkezni ahhoz, hogy helyben, változó arcú modellről hiteles képet tudjanak rajzolni. Nekem egy arc megrajzolása is kínszenvedés, ezért nem is próbálkozom, maradok kedvtelésből a másolásnál.

- Milyen volt a megnyitó ünnepség?

T. Attila: Újdonság, mert nem volt még részem ilyenben. Visszhang volt, és jólesnek a pozitív visszajelzések.

T. Péter: Teljesen ismeretlen helyzet volt. A megnyitó ezúttal nem hatkor kezdődött, és mivel a munkaidő fél ötig tart, öt előtt öt perccel még izgultunk, megtisztel-e bennünket több ember, vagy csak néhányan leszünk. Húsz perccel később futottak be a kollégák, köszönjük nekik!

- Szülők, családtagok ott tördelték a kezüket?

T. Attila: Nyíregyháza környékéről származom, távol van ahhoz, hogy ideutazzanak. De gondolatban biztos itt voltak.

T. Péter: A zempléni hegyekben megbúvó Boldogkőváralján nőttem fel, szüleim sajnos már nem élnek, egy testvérem van, aki a távolság miatt nem lehetett jelen.

 

- Uraim, meg kell dorgálnom Önöket: amúgy „férfiasan” sivár az irodájuk fala, egyetlen saját munka sincs a láthatáron, csak egy kincstári repró! Nem szégyen ez kissé két ilyen tehetséges rajzolótól?

- Most már lesz – mosolyognak össze végre egyetértően – ha vége a kiállításnak, biztos felteszünk párat!

 

                                                                                                             

Címkék: riport művész tehetség pénzügyőr

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tollasz.blog.hu/api/trackback/id/tr142317016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása