HTML

Bemutatkozás

Ez + az. Komoly és vidám. Elgondolkodtató és feledhető....

Rovatok

Friss topikok

  • Pöhölyke: Kedves Klári! Mindig örömmel fogadom a barátságos és kiművelt hozzászólásokat! Neked is köszönöm!... (2017.10.16. 21:39) Misztérium
  • abalaux: Végtelenül szomorú... Ez rosszabb, mintha mérgelődős strófákat írnál. Inkább bosszús verset olvas... (2011.08.26. 20:22) Ha egyszer el kell menni...
  • Librigabi: Kedves Erika! Köszönöm a segítségét, megpróbálom Püski Attilával vagy a kiadóval felvenni a kapcso... (2011.07.13. 10:01) Irgalmatlan évek
  • Mutek: Már nagyon várom a friss posztokat, tetszik az oldal! :) (2011.06.18. 13:41) Kiszámolók
  • Pöhölyke: @VKlári: Hát ez lett... (2011.02.20. 16:35) Testlenyomat

Linkblog

 

„Gyurika” nem nőtte ki gyermekbetegségét, a soproni szülői házban ugyanis négy németjuhász társaságában cseperedett fel, így nem csoda, hogy miután elkötelezte magát a pénzügyőrség mellett – 1993-ban -, rögvest kutyavezető szeretett volna lenni. Ám ez csak 2000-ben sikerült. Dancsecs György főtörzszászlós jelenleg a Bevetési Főigazgatóság Győr, 7. számú Bevetési Osztályának munkatársa.

 

- A hangárba invitált beszélgetni, én meg óvatlanul igent mondtam… Kissé nagy itt a felfordulás.

- Nem véletlenül. Ennek a helyszínnek nagyon fontos szerepe van a kutyák kiképzésében, a zárt térben való szimulációs gyakorlatokban. Van lépcső, ferde palló, galéria, mindenféle bútorzat, még egy konyha is. Különféle méretű, anyagú és szagú dolgok, amelyekkel a kutya munkája során a valóságban is találkozik. Amit az irodában selejteznek, azt mi itt hasznosítjuk, mondhatnám, ez a mi „játszóterünk”.

- Már nem is látom olyan rendetlennek… Kivel van most itt?

- Cappy-vel, ő a harmadik munkatársam, két fajtatiszta szülő, egy hannoveri véreb és magyar vizsla keverék, éppen két éves…

- Jó ég, szinte csecsemő!

- Egyelőre úgy is viselkedik, bár tőle pár kennellel arrébb ott van a fia. Cappy kicsit korán kezdte az anyaságot, de a jelek szerint a kiváló géneket tovább adta, és a szüléssel talán elkerülhetők további álvemhességek, ami erősen megnehezítené a munkát.

 

Duál képzés, passzív jelzés

- Beszéljen az előzőekről!

- Elly volt az első, németjuhász, szinte arisztokratikus, de dinamikus. Már nem él. Őt követte Dina a malinois belga juhász, karakán, következetes, határozott. A kezem alól nyugdíjazzák, remélem, megkapom és ő is a családunkban töltheti hátra lévő éveit. Mindketten „csak” kábítószer keresők voltak, és úgynevezett aktív jelzők. Azaz: kaparással, ugatással jelezték, ha fogtak valamit. Cappy-t négy hónapja ismerem, még bohém, mégis elfogadó – ezt otthon is észreveszem a többi kutyához való beilleszkedése során. Ő az első, aki duál képzésben részesül, azaz kábítószer és dohánytermék keresésre is ki lesz képezve, és passzív jelző lesz, azaz leül, vagy leteszi a fejét arra a helyre, ahol érzi a találatot. Van mit csiszolódnunk egymáshoz, már most látom, hogy munkamániás.

- Emberek közt ismerjük a fogalmat – rövid pórázon tartani. De ahol a póráznak helye van, tehát kutyák esetében létezik ilyesmi?

- A tanulási folyamatban feltétlenül. Az átvitt értelmezés pedig most kifejezetten aktuális, hiszen nekem már Cappy-re kell koncentrálnom, Dinának viszont nagyon fájdalmas látni, amikor felveszem a gyakorlót és nem őt ugrasztom a csomagtérbe. Mikor felberreg az autó, lerí róla a csalódás és a bánat, ül félrebillentett fejjel, a mancsával lemondóan integet. Párszor – céltudatosan - elhoztam kiképzésre, jobbra egyik kutyám, balra a másik, és amikor Dina szokásosan tette volna dolgát, akkor határozottan visszafogtam, Cappy-t meg engedtem. Ebből tudta, hogy le van váltva. Majd megszakadt a szívem. Örök játékunk, az utolsó vállra emelés nemrég egy NAV-os családi bemutatón történt, a közönség nagy tapsa közepette Dinát a vállamra emeltem búcsúzóul és kicsordultak a könnyeim.

 

Megmutatkozási lehetőségek

- Az nyilvánvaló, hogy az egész életüket felteszik erre a munkára, de ezen belül hová lehet fejlődni?

- Alapvetően a csempészáru fogás a siker, ez szinte mindennapos. Dina megközelítőleg kétszáz kiló kábítószert fogott a leglehetetlenebb helyeken. Sopronban jó kapcsolatban vagyok a rendőr kutyavezetőkkel és a sopronkőhidai BV kutyással. A BV időnként rendez kutyás versenyeket, ott régebben bemutatóval, újabban segédbírói, szervezői minőségben veszek részt. 2008-ban és 2012-ben kábítószer kereső EB-n voltam, jó eredménnyel. Sok vidéki bemutatóra hívnak és régebben iskolákban is tartottam kábítószer kutatási gyakorlatot. Számomra az a fejlődés, ha a kutyám ér el minél többet, amögött nyilvánvalóan ott van a jó kiképzés és az én tapasztalatom is.

- Talán idehaza, NAV-on belül, vagy társszervekkel is érdekes lenne szervezni egy versenyt. Helyi vezető és család hogy áll az ön „kutyaéletéhez”?

- Győri osztályvezetőm szintén kutyavezető volt, így szavak nélkül is értjük egymást. Nem kapok teljesíthetetlen parancsot, a megvalósíthatóra nem mondhatom, hogy lehetetlen. A lányom tizenhét, a fiam tizenkét éves, ők már ebben a közegben nőttek fel, a feleségem meg néha többet enged meg a kutyáknak, mint én tenném. Még mindig jobb, mintha fordítva lenne. Így vagyunk harmóniában, így vagyunk elégedettek és kiegyensúlyozottak.

 

                                                                                                 

Címkék: kutya kábítószer riport kutyavezetők

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tollasz.blog.hu/api/trackback/id/tr577260009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása