HTML

Bemutatkozás

Ez + az. Komoly és vidám. Elgondolkodtató és feledhető....

Rovatok

Friss topikok

  • Pöhölyke: Kedves Klári! Mindig örömmel fogadom a barátságos és kiművelt hozzászólásokat! Neked is köszönöm!... (2017.10.16. 21:39) Misztérium
  • abalaux: Végtelenül szomorú... Ez rosszabb, mintha mérgelődős strófákat írnál. Inkább bosszús verset olvas... (2011.08.26. 20:22) Ha egyszer el kell menni...
  • Librigabi: Kedves Erika! Köszönöm a segítségét, megpróbálom Püski Attilával vagy a kiadóval felvenni a kapcso... (2011.07.13. 10:01) Irgalmatlan évek
  • Mutek: Már nagyon várom a friss posztokat, tetszik az oldal! :) (2011.06.18. 13:41) Kiszámolók
  • Pöhölyke: @VKlári: Hát ez lett... (2011.02.20. 16:35) Testlenyomat

Linkblog

 Ádám és Éva. A két név egyszerűségében fennkölt, és nehéz elvonatkoztatni bibliai jelentésüktől, azaz „atyám” és „életet adó.” Rendhagyóan ezúttal hétköznapi szemszögből kérdezzük a név viselőit, hogyan érintette őket, hogy oldotta meg a család a karácsonyi ünneppel egybe olvadó névnapi köszöntésüket – főleg gyerekkorban. Ádámok és Évák, önöknek az áldott karácsonyban boldog névnapot is kívánunk!

A váci Demeter család „halmozottan előnyös” karácsonyi ünnepekhez szokott: a pénzügyőr anyuka, Demeter Lászlóné keresztneve ugyanis Éva, ahogy nyugdíjas pénzügyőr édesanyjáé is. Hajnalka (11), a nagycsalád első gyermeke december 23-án született, szavaival élve: annak idején egy szaloncukorral a pólyáján ő bizony a karácsonyfa alá érkezett. A középső, Gergő (7) névnapja advent havának 17. a legkisebbé, Dávid (3) december 30-án van.

evak_karacsonyi_fotoja.jpg

Namármost: az angyaloknak szaporán kell suhogtatni a szárnyaikat, hogy adventben a sok izgatott szempárt a megfelelő pillanatban csillogni lássák. Nagyi Éva hobbija a kötés-horgolás, titkos kívánságok kifürkészése szerint mintázza meg a családtagoknak a különleges pulcsikat, sapkákat, kiegészítőket. Hajni büszkén mutatja a kedvenc pink-fehér csíkos tunikát, és a hajcsatra applikált horgolt virágot. „Mindig azt kérdezik az iskolában – mondja kuncogva -, nem akar a nagyid nekem is készíteni egy ilyet?” Azt is ő árulja el, hogy karácsony reggelén pezsgőzés van a névnaposok köszöntésére – kinek igazi, kinek kölyök -, majd este ott terem a nappaliban a karácsonyfa és a hegynyi ajándék. Vacsora után jöhet a kártyázás, társasjáték, hancúrozás, míg csak el nem álmosodnak, a szülők ezen az estén nem szigorúak a lefektetéssel.

„Úgy emlékszem a gyerekkori ünnepekre – folytatja Anya Éva -, hogy amikor anyut névnapja alkalmából köszöntötték a kollégái, vagy vendégek jöttek, én is mindig kaptam valami apróságot. Anyu nagyon ügyelt arra, hogy ne mosódjanak össze az alkalmak, a fa alatt volt a karácsonyi ajándék, kézbe adta a névnapit. Ezt mi is igyekszünk így folytatni a gyerekeinkkel.”

A Demeter családban őrzik a hagyományokat, de rendre újítanak is: a díszek tárát évről-évre a gyerekek bővítik, az ünnepi menü lehet kacsa, pulyka, hal, a köretek közé belopakodtak a saláták, zöldségek, a süteményt pedig hetekkel ünnep előtt a kis, kötényes kukták segítségével közösen készíti a család. Beleértve apát is, ugyancsak kiveszi részét az előkészületekből, karácsony napján legjobban attól érzékenyül el, amikor nagylánya estefelé furulyaszóval hívogatja otthonukba a Jézuskát. A legszeretetteljesebb pillanatban előkerül egy egészséges, szép alma, amit – most már – öt felé szelnek és elfogyasztanak. Jelképéül annak, hogy ha valamikor bárki is eltévelyedik, bizton visszataláljon azokhoz, akikkel együtt a karácsonyi almából evett.

Címkék: karácsony riport pénzügyőr

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tollasz.blog.hu/api/trackback/id/tr4212055069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása