HTML

Bemutatkozás

Ez + az. Komoly és vidám. Elgondolkodtató és feledhető....

Rovatok

Friss topikok

  • Pöhölyke: Kedves Klári! Mindig örömmel fogadom a barátságos és kiművelt hozzászólásokat! Neked is köszönöm!... (2017.10.16. 21:39) Misztérium
  • abalaux: Végtelenül szomorú... Ez rosszabb, mintha mérgelődős strófákat írnál. Inkább bosszús verset olvas... (2011.08.26. 20:22) Ha egyszer el kell menni...
  • Librigabi: Kedves Erika! Köszönöm a segítségét, megpróbálom Püski Attilával vagy a kiadóval felvenni a kapcso... (2011.07.13. 10:01) Irgalmatlan évek
  • Mutek: Már nagyon várom a friss posztokat, tetszik az oldal! :) (2011.06.18. 13:41) Kiszámolók
  • Pöhölyke: @VKlári: Hát ez lett... (2011.02.20. 16:35) Testlenyomat

Linkblog

Csabai Márta kormánytisztviselő
Informatikai Intézet, ügyintéző 

1997. szeptemberében kerültem a Vám- és Pénzügyőrség Ügyvitel Szervezési Központjába. A testületbe a férjemet „követtem”, aki hivatásos pénzügyőr volt. Előfordult, hogy a három gyerekünk közül valamelyiket szervezési okok miatt kénytelenek voltunk pár órára magunkkal vinni a munkahelyre, ahol ők csendben töltötték az időt. Figyelték a felnőtteket, mit csinál anya, milyen párbeszédek zajlanak, hogy viselkednek a felnőttek? Jó szót is kaptak, még a legmorcosabb ember se ment el gyerek mellett egy-két kedves kérdés vagy mosoly nélkül. 

Márti fotó.JPG

Zsófi lányom nyolc-kilenc éves lehetett, alsó tagozatos iskolás, mikor egy tanítás nélküli munkanapon ugyancsak be kellett vinnem magammal az irodába. Adtam neki egy írólapot, leült egy félreeső helyre, és a magunkkal hozott színes ceruzával elkezdte rajzolni az osztály dolgozóit. Hosszasan és nagyon figyelmesen dolgozott. Amikor a kezünkbe vettük a kész művet, elcsodálkoztunk: nem csak a ruhák és a frizurák hasonlítottak a valóságosra, hanem a fejtartás, még az arckifejezések is szinte tükrözték az adott személy valóságos jellemét, tulajdonságait. Hat ember van a képen, a figurák feje fölött ott vannak a nevek, és odaírta a lap felső részére, hogy: „Szeretettel küldöm az igazolás csoportnak! Kovács Zsófia”

 Az egyenruhásokat parolival a vállukon örökítette meg, minden apróságra kiterjedt a figyelme. Demeter Gergely egykori kollégámnak - még mindig pénzügyőr -, még a kis bajuszkáját is megrajzolta. Egymás mellé rajzolt egy férfi és egy nőalakot – ők később összeházasodtak. Simai Miklós osztályvezetőnk viszont úgy van ábrázolva, hogy egyetlen nagy szem van a többiek feje fölött, és az van odaírva: „Miklós szeme mindent lát”. Zsófi mostani „bevallása szerint” ezt közülünk valaki kanyarította oda tréfából a rajzra. Az biztos, hogy a gyerekek ösztönös megfigyelései nagyon pontosak, úgy látszik, néhány találkozás után Zsófi is szinte „megröntgenezte” a mi kis közösségünket.

Ez a kedves ákombákom sokáig volt kiragasztva az irodában, és bárhová is költöztem, vittem magammal, és az új helyemen is kifüggesztettem. Zsófi később diákmunkával is eltöltött nyaranta pár hetet a pénzügyőrségnél, kiskorától kezdve nagyon figyelmes, szorgalmas volt, és mindenkivel a megfelelő tisztelettel beszélt. Most huszonhárom éves, talpraesett, szorgalmas, s már nem a kis, megfakult gyermekrajz az első ami eszembe jut róla, de örökre meg fogom őrizni ezt a rajzocskát. Eszembe juttatja legszebb éveimet mind a munkában, mind a családi életet illetően. Már nincs közszemlén a rajz az irodámban, hanem otthon, egy fontos iratokat tartalmazó dossziéban van a helye.  Az idő elszaladt, de az emlékek frissek maradnak általa is, úgy hogy mindenképpen ez a pénzügyőr gyerekrajz az én legkedvesebb pénzügyőrségi relikviám. 

Címkék: emlék relikvia gyermekrajz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tollasz.blog.hu/api/trackback/id/tr355978886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása