HTML

Bemutatkozás

Ez + az. Komoly és vidám. Elgondolkodtató és feledhető....

Rovatok

Friss topikok

  • Pöhölyke: Kedves Klári! Mindig örömmel fogadom a barátságos és kiművelt hozzászólásokat! Neked is köszönöm!... (2017.10.16. 21:39) Misztérium
  • abalaux: Végtelenül szomorú... Ez rosszabb, mintha mérgelődős strófákat írnál. Inkább bosszús verset olvas... (2011.08.26. 20:22) Ha egyszer el kell menni...
  • Librigabi: Kedves Erika! Köszönöm a segítségét, megpróbálom Püski Attilával vagy a kiadóval felvenni a kapcso... (2011.07.13. 10:01) Irgalmatlan évek
  • Mutek: Már nagyon várom a friss posztokat, tetszik az oldal! :) (2011.06.18. 13:41) Kiszámolók
  • Pöhölyke: @VKlári: Hát ez lett... (2011.02.20. 16:35) Testlenyomat

Linkblog

 

-          Ez egy szívdobogós este volt! – mondta sugárzó ábrázattal Panka, miközben átölelte anyukája nyakát, aki sűrű jó éjt puszit cuppantott az arcára.

-          Akkor most már aludj – súgta mosolyogva a mama, látva kislánya kipirult arcán az egyre szűkülő szemeket. Hosszú volt az este, a számtalan új játékot és ajándékot kellett kipróbálniuk, egyik ujjongásból a másikba esve.

Amikor a mama behúzta maga után az ajtót, Panka sűrűn pillogott, néha kilesett a sötétségbe borult díszes fenyőre, ahonnan mintha neszezést hallatszott volna. Gondolatban ismét végigélte a karácsonyi készülődés izgalmait: délután még a konyhában segédkezett a főzésben, terítésben, aztán együtt díszítette a család a fenyőfát. Kicsit át kellett rendezni Panka polcát is, hogy a remélt játékoknak helyet csináljon, majd – pedig szemmel tartotta a szobát -, egyik pillanatról a másikra a fenyő alatt termett az a rengeteg díszes csomag…

-          Karácsonyfa…

-          Tessék? – kérdezte Panka, mert azt hitte, rosszul hall.

-          Karácsonyfa – hallatszott ismét, most már nyomatékosabban, és határozottan a fa irányából. – Csak addig vagyok fenyő, ameddig az erdőben állok. Ha kivágnak, és feldíszítenek, akkor már karácsonyfának hívnak. Egyébként jó itt nálatok.

-          Te tudsz beszélni? – nyögte ki a kislány meglepetten.

-          Csak gyerekekhez szólunk, csak ők hallanak meg minket. És ahol veszekedés van ezen a napon akár a felnőttek, akár testvérek között, ott meg se mukkanunk a szomorúságtól. De nálatok békesség van, ezért most, hogy kettesben maradtunk, akár meg is hívhatlak egy kalandra.

-          Miféle kalandra?

-          Hát gyere, nézd meg közelebbről az üveggömbjeimet, szívd be az illatomat, hintázz az ágaimon, mássz fel egészen a plafonig, onnan másképp látsz majd engem is, és a szobádat is.

-          Még csak az kellene, hogy felborítsalak, és összetörjenek a díszek!

-          Ne félj, ha mondom – bíztatta a karácsonyfa -, gyere, semmi baj nem történhet…

Pankát hajtotta a kíváncsiság, óvatosan kibújt a takaró alól, és vigyázva rátette talpát a legközelebb lévő ágra. Megkapaszkodott, és furcsa mód, a fa elbírta őt.

-          Hiszen te nem is szúrsz! – lepődött meg.

-          Nem bizony – kuncogott a karácsonyfa -, ugye milyen csalóka, hogy tűlevelűnek hívnak? De rád különösen vigyázok – tette hozzá gyöngéden, és mintha átölelte volna a kislányt. – Na, indulás, járd be minden porcikámat, ígérem, vigyázok rád!

És Panka elindult. Kapaszkodott a vékony gallyacskákon, egyre tovább és feljebb. Mindegyiken talált valami érdekeset: üveggömböt, holdacskát, szaloncukrot, csokoládét, fehér gyöngyből fűzött karikát, fényes csillagokat, piros fejű gombát, hóembert. Amikor délután adogatta anyukájának ezeket a díszeket, nem gondolta volna, hogy ilyen kalandosan látják egymást viszont hamarosan. És azok az illatok! A mézes sütik fahéjillata, marcipán-, dió és narancsillattal keveredve igazi lakomát jelentett a szimatoló fitos orrocskának. Panka egyre bátrabban mászott fölfelé, néha pihenésképpen hintázott a hófehér habcsókokba kapaszkodva, szaloncukorról szaloncukorra ugrabugrált, megszólaltatva egy-egy ezüst csengettyűt, mászott egészen a karácsonyfa csúcsáig. Ott letelepedett az ágak tövébe, és körülnézett. A fenyő még így a sötétségben is pompázatos volt, legszívesebben kikiabált volna a szüleinek, hogy lássák őt a magasban. De nem nyílt szóra a szája, csak ámulattal élte át ezt a karácsony éji varázslatot.

Reggel korán ébredt. Abban a pillanatban, ahogy felpattant a szemhéja, a sarokban álló karácsonyfára nézett. Az mozdulatlan volt, és továbbra is csodálatos. Pankának eszébe jutott az éjszakai kirándulás, bár nem értette, hogyan történhetett – hacsak nem karácsony szent éjszakájának álomvilága űzött játékot vele. És akkor meglátott a lepedőjén pár apró kis fenyőtűt…  A vékony cérnaszálon függő csipkeruhás angyalkák pedig mintha vidámabban mosolyogtak volna, mint azelőtt…  

 

 

Címkék: mese karácsony csoda kaland varázslat

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tollasz.blog.hu/api/trackback/id/tr312508423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása